Vildsvinsjägare går in i naturreservat!

Växjö kommun leder en vildsvinsjakt i naturreservatet Bokhultet nu på lördag. Jakten på vildsvinen är ett måste, hävdar Kurt Jakobsson, tjänsteman på kommunen.

– Lämnar vi det fritt för vildsvinen har vi snart en ganska stor stam och då blir det som med rådjuren under rådjursexplosionen och vi får in vildsvinen i parkerna och i våra trädgårdar, säger Kurt Jakobsson, till Sveriges Radio.

Om vi inte jagar vildsvinen förlorar de sin naturliga skygghet, menar han.

– För varje generation grisar som föds så blir djuren bara djärvare och djärvare. Vildheten hos djuren försvinner. Så jag tror att det är viktigt att man även jagar här i naturresevatet för att förhindra att grisarna söker sig till villatomterna på Söder, Teleborg och Sandsbro.

På lördag förmiddag arrangerar Kurt Jakobsson en jakt för 20 jägare i Bokhultet, dit många vildsvin söker sig eftersom det finns gott om mat i resevatet i form av bok och ekollon.

– Vi kommer att jaga mellan 7.30 och 13.00 . Vi kommer kommer att sätta upp varningsskyltar på en del stigar. Vi jagar med kula och har bestämda skjutriktningar med rejält tilltagna kulfång.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser