Vildsvinsförvaltning ska prioriteras

Stockholm (JJ) Vildsvinsförvaltningen är en av prioriteringarna för Svenska Jägareförbundet under 2014 beslutade regeringen i dag. Förbundet ska bland annat arbeta för samverkan mellan markägare och jägare samt för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

– Vildvinen är ett stort problem runt om i landet. Jag tror att en nyckel till framgångsrik förvaltning är samverkan mellan framförallt bönder, markägare och jägare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Regeringen tilldelar Svenska Jägareförbundet drygt 51 miljoner kronor från Viltvårdsfonden och enligt dagens regeringsbeslut är vildsvinsförvaltningen ett av områdena som ska prioriteras nästa år.

Enligt beslutet ska Svenska Jägareförbundet bland annat arbeta för att stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare. Förbundet ska också ta fram ett verktyg för inventeringsstatistik och prognoser för vildsvinsstammen samt arbeta för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

Svenska Jägareförbundet ska också arbeta med information om blyhalter i viltkött samt om riskerna med trikiner. De ska också arbeta med att förmedla av kunskap om stora rovdjur och jakten av dem, älgförvaltning och kvalitetssäkring av data från Älgobs och att data överförs till Älgdata.se enligt dagens regeringsbeslut.

Regeringen har beslutat att Svenska Jägareförbundet ska prioritera vildsvinsförvaltningen och få stopp på olämplig utfodring.
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser