Vildsvinsförvaltning ska prioriteras

Stockholm (JJ) Vildsvinsförvaltningen är en av prioriteringarna för Svenska Jägareförbundet under 2014 beslutade regeringen i dag. Förbundet ska bland annat arbeta för samverkan mellan markägare och jägare samt för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

– Vildvinen är ett stort problem runt om i landet. Jag tror att en nyckel till framgångsrik förvaltning är samverkan mellan framförallt bönder, markägare och jägare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Regeringen tilldelar Svenska Jägareförbundet drygt 51 miljoner kronor från Viltvårdsfonden och enligt dagens regeringsbeslut är vildsvinsförvaltningen ett av områdena som ska prioriteras nästa år.

Enligt beslutet ska Svenska Jägareförbundet bland annat arbeta för att stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare. Förbundet ska också ta fram ett verktyg för inventeringsstatistik och prognoser för vildsvinsstammen samt arbeta för att motverka olämplig utfodring av vildsvinen.

Svenska Jägareförbundet ska också arbeta med information om blyhalter i viltkött samt om riskerna med trikiner. De ska också arbeta med att förmedla av kunskap om stora rovdjur och jakten av dem, älgförvaltning och kvalitetssäkring av data från Älgobs och att data överförs till Älgdata.se enligt dagens regeringsbeslut.

Regeringen har beslutat att Svenska Jägareförbundet ska prioritera vildsvinsförvaltningen och få stopp på olämplig utfodring.
AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser