Vildsvinen kan orsaka maskinskador

VÄXJÖ(JJ). Vildsvinen kan orsaka maskinskador för de som odlar mark. Marken sargas av djuren och när exempelvis en slåtterkross körs över marken kan knivarna förstöras.

Detta är något som Magnus Johansson i Växjö har fått erfara. Han har tvingasts byta samtlgia knivar på sin slåtterkorss efter att ha slagit helsäd på åkrar som vildsvinen bökat upp. Djuren hade bökat upp både utsädet och småsten. 

Han konstaterar också att det var ett misstag att blanda havre och ärter på en åker som inte är inhägnad. 
Vildsvinens bökande gör det också svårare att skörda det som växer nära marken, exempelvis liggsäd.

Daniel O Riesterer odlar mark i Upplands-Bro och han har varit nära att köra ner i hål som vildsvinen gjort. Och han har lagt ner mycket tid för att jämna till åkrar som djuren bökat upp. 
– Man borde ge jägarna mer frihet under ansvar och jobba för att få bort svinen från grödorna genom intensivare fodring i skogsområden. Små resurser till jakten betalar sig snabbt i jämförelse med kostnader och intäktsminskningar hos odlarna och problem som uppstår i förlängningen. Vi har ännu inte sett kulmen på tillväxten i vildsvinsstammen, säger
Daniel O Riesterer till ATL Lantbrukets Affärstidning. 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser