Vildsvinen har rymt!

Allt var upplagt för en riktig vildsvinsslakt. Byns fotbollsplan var fullständigt massakrerad av vildsvin, både en och två gånger.
Rådjurskillingarna var uppätna och traktens mesta vildsvinshatare spred ut havre på en skogsväg, för att sedan med balspett monterat på traktorns lastare i full fart försöka spetsa vildsvinen. Alla medel ansågs tillåtna för att stoppa 2000-talets stora farsot, vildsvinen!
Plågan var fruktansvärd, lokaltidningarna fylldes dag efter dag av notiser där det ena vittnesmålet efter det andra förkunnade att nu jävlar håller hela Småland på att bli uppbökat av vildsvin.
Det var skåningarnas fel som inte lyckats skjuta ner stammen och nu hade vildsvinen spridit sig norrut, även om vissa ansåg att vildsvinen kommit norrifrån, svaret berodde helt enkelt på vilken expert man frågade.
Kommunens jaktlag som i vanliga fall inte hade så mycket till övers för varandra kände trycket från befolkningen. Likt Karl XII:s sändebud träffades jaktledarna på neutral mark för att om möjligt få till stånd en gemensam vildsvinsjakt där man en gång för alla skulle decimera stammen och återskapa lugnet i bygden och trygga ortens fotbollslags seriestart till våren. Dessutom kunde ju jaktarrendena bli dyrare om jordbrukarna surnade till.
Man lovade varandra dyrt och heligt att inte ta upp gammalt groll under denna gemensamma aktion mot vildsvinen. Även ”svinpälsarna” i B-licenslaget, som sköt älgkon med två kalvar, skulle slippa en uppgörelse.
En av jägarna förklarade i förtroende att han numera bara intresserade sig för vildsvin, all annan jakt kändes numera urvattnad och saknade helt spänning och nervdaller.
Äntligen, här var det en vildsvinsjägare och inte en för tillfället omplacerad älgjägare. Bygdens expert berättade med stor inlevelse hur han sköt jaktlagets första vildsvin ett halvår tidigare, inmatat med allsköns delikatesser.
På frågan om hur många vildsvin han skjutit därefter kom svaret överraskande: ”Inga!” Det har inte riktigt funnits tid, men vi sköt ett under älgjakten!
Då blev jag misstänksam. Hur kan man undgå att skjuta fler vildsvin om det finns hundratals på markerna? Är vildsvinsexplosionen överdriven? Kanske är det så att det räcker med ett tiotal vildsvin som vandrar omkring och bökar på ”fel” ställen. Och om vildsvinen dessutom har ett stort hemområde blir det inte lätt att hitta dem, inte ens för ett 30-tal motiverade jägare.
Mina negativa tankebanor avbryts plötsligt av ett hetsigt upptag 200 meter bort i en granplantering. Men det är svårt att känna den riktiga spänningen, det är säkert dagens tionde upptag och samtliga innan hade varit på rådjur och älg.
Efter några sekunder vrålar tre hundar för full hals och springer runt inne i planteringen. Plötsligt hörs det karakteristiska dunket av rådjursklövar och sekunden efter kommer ett rådjur i graciösa hopp ut ur planteringen…
Känslan var uppgivenhet, det här fungerar inte.
Hundföraren som gjort stor succé hemma i Skånes avgränsade planteringar och ekbackar var lika uppgiven när han ruskade av sig de blöta småländska granbarren.
– Alla tror att det finns massor av vildsvin. Men det gör det inte!
Jag höll bekvämt med, men passade också på att påpeka att det är en jäkla skillnad att släppa ut en hund i en kulle med utfodringsplats full av vildsvin i Skånes jordbruksmarker.
Detta i jämförelse med att hitta några få vildsvin i Smålands mörka granskogar när hundarna jagar det vilt som först dyker upp.
Vi smågrymtade tillsammans när vi gick mot skogsvägen och bilen.
Hundföraren längtade hem till vildsvinen i Skåne och åkte hem, trots att en dags jakt återstod. Själv längtade jag hem till älghundarna och med lite distans förstår jag att vildsvinsjakt med hund är i sin linda. För många ett nytt vilt, men visst är det kul trots att vildsvinen hade rymt!
Men någon okontrollerad vildsvinsexplosion tror jag inte på, därtill finns det för många intresserade jägare.


Holger Nilsson

Jaktjournalen April 2005

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser