Vildsvinen avancerar mot Kalmars stadsbebyggelse

KALMAR(JJ). Vildsvinen avancerar nu mot Kalmars stadsbebyggelse. För att få kontroll över vildsvinsstammen kan det bli aktuellt med jakt i tätorternas strövområden. - Det kan i alla fall bli tal om att vi måste avlysa strövområden för folk vissa dagar för att kunna jaga vildsvin där för att vi ska kunna trycka bort vildsvinen från tätbebyggelsen och tillbaka ut i skogarna, säger Jägarförbundets länsordförande Folke Fagerlund till Östran Lokaltidningen.

Trots att det skjutits cirka 1 000 vildsvin i Kalmar kommun, mellan första april förra året och mars i år, så måste alltså jakten öka. 
Under vintern har vildsvinen kommit allt närmare stadsbebyggelsen i Kalmar. 

Fagerlund menar att en effektiv jakt kräver samarbete mellan jaktlagen och att man kanske måste införa dagjakt med hund.

Målet är att få bort vildsvinen från bebyggelsen och åkrarna. Förutom ökad jakt arbetar man också med att flytta stödutfodringar och åtelplatser in i skogarna.
Det här rapporterar Östran Lokaltidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser