Vildsvin oroar i Västansjö

VÄSTANSJÖ(JJ). Vildsvinen oroar Alf Jansson som är odlare i Västansjö i Dalarna. Under flera år har djuren varit på hans åkrar och nu menar han att stammens ökning måste stoppas.

Vildsvinen har hittills i år varit på ett område med spillpotatis. Han hoppas att de inte ger sig på potatisen som ska säljas. 
Nu låter han djuren vara då han befarar att jakt kan få dem att byta åker. 

Alf Jansson framhåller att det är en konflikt mellan jägarna och odlare som ser dem som skadedjur. Och han tycker att det borde vara förbjudet att lägga ut mat till djuren i skogen. 
– Det får stammen att växa. Jägarna klarar sedan inte av att hålla den nere.
Normalt föder ett vildsvin ett fåtal kultingar. Nu blir det 12 -15 ungar per år. Det är en sanslös ökning, säger Alf Jansson till Dala-Demokraten. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser