Vildsvin gör julen mer klimatsmart

Stockholm (JJ) Det viktigaste på julbordet är väl skinkan, så varför inte välja vildsvinsskinka i år? Enligt Svensk Handels julrapport vill vi äta mer svenskt och mat som producerats på miljömässigt hållbara villkor. Och i Sverige fäller vi cirka 90 000 vildsvin per år.

Enligt köttguider, där man beaktar olika slags påverkan på miljön, är viltkött det bästa valet med hänsyn till klimatet, biologisk mångfald och för att inga bekämpningsmedel används. Förutom att vildsvinen lever fritt i naturen är det dessutom gott och hälsosamt.

Vildsvinsskinka kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker och i många gårdsbutiker som också säljer viltfärs till köttbullarna, viltprinskorvar och rökta viltkorvar.

Fortfarande hejdas dock försäljningen av vildsvinskött av regler som hindrar jägarna från att sälja eller ge bort vildsvinsskött direkt till privatpersoner och restauranger. Idag måste vildsvin först skickas till en vilthanteringsanläggning, som ofta ligger långt bort. Många jägare drar sig därför för att sälja vidare och behåller istället vildsvinsköttet i den egna frysen. Eller avstår från att fälla vildsvinet.

– Vi hoppas politikerna ändrar i regelverket så vi kan sälja vildsvinskött direkt efter att det trikintestats, säger Christina Nilson-Dagfrån Svenska Jägareförbundet.

Vildsvinsskinka är lätt att tillaga. Lika enkelt som vanlig skinka, men bör tillagas på lägre temperatur och under lite längre tid, till dess att innertemperaturen visar på 64 grader.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser