Viktigt att veta reglerna kring lånat vapen

STOCKHOLM (JJ) Polisen gick i dag ut med ett pressmeddelande där man trycker på vikten av att känna till reglerna för att låna och låna ut sitt vapen nu när jaktsäsongen dragit ingång.

Polisen får in många frågor hur det fungerar när man lånar eller lånar ut vapen för jakt just nu.

– Vi får jättemånga frågor om detta från jägare som är måna om sin licens och inte vill göra fel, säger kommissarie Lars Lundman vid polisen i Norrbotten.

Vad är det som gäller?

– Tidigare kunde man låna vapen inom familjen men nu måste man själv ha licens på ett likvärdigt skjutvapen som det man avser att låna. Om så är fallet kan ett låneintyg utfärdas mellan låntagare och långivare i högst två veckor.

– För lån av hagelgevär kräves ett innehav av eget hagelgevär (kulgevär medger ej lån av hagelgevär)
– För lån av kulvapen klass 1 krävs ett eget innehav av kulgevär klass 1.
– För lån av kulvapen klass 1-4 krävs ett innehav av samma typ av vapen eller klass 1.

I de fall man saknar licens för ett likvärdigt vapen måste man skaffa ett lånetillstånd hos polisen. Då krävs bifogat jägarexamensbevis. Ett låneintyg kostar 250 kr och kan ta upp till en månad att få, enligt polisen.

Lånetillståndet ska medföras vid all jakt.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser