Viktigt att veta reglerna kring lånat vapen

STOCKHOLM (JJ) Polisen gick i dag ut med ett pressmeddelande där man trycker på vikten av att känna till reglerna för att låna och låna ut sitt vapen nu när jaktsäsongen dragit ingång.

Polisen får in många frågor hur det fungerar när man lånar eller lånar ut vapen för jakt just nu.

– Vi får jättemånga frågor om detta från jägare som är måna om sin licens och inte vill göra fel, säger kommissarie Lars Lundman vid polisen i Norrbotten.

Vad är det som gäller?

– Tidigare kunde man låna vapen inom familjen men nu måste man själv ha licens på ett likvärdigt skjutvapen som det man avser att låna. Om så är fallet kan ett låneintyg utfärdas mellan låntagare och långivare i högst två veckor.

– För lån av hagelgevär kräves ett innehav av eget hagelgevär (kulgevär medger ej lån av hagelgevär)
– För lån av kulvapen klass 1 krävs ett eget innehav av kulgevär klass 1.
– För lån av kulvapen klass 1-4 krävs ett innehav av samma typ av vapen eller klass 1.

I de fall man saknar licens för ett likvärdigt vapen måste man skaffa ett lånetillstånd hos polisen. Då krävs bifogat jägarexamensbevis. Ett låneintyg kostar 250 kr och kan ta upp till en månad att få, enligt polisen.

Lånetillståndet ska medföras vid all jakt.  

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser