”Viktig varg” skjuten i Norge

Norge (JJ) En av avkommorna efter invandrade hanvargen i Tunturireviret i Dalarna har skjutits i Norge.

En invandrad hanvarg konstaterades i norra Dalarna vintern 2016. Samma vinter polisanmälde länsstyrelsen en misstänkt illegal skoterjakt på vargarna i området.

– Det var skoterspår och språngspår efter varg. Det var tydligt att vargarna varit pressade, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna.

När första snön föll i november 2016 kunde man inte längre hitta spår efter hanen.

Det hann dock födas valpar i reviret, minst fem stycken, våren 2016. Två är konstaterade i närområdet kring Tunturireviret.

En rapporteras nu skjuten under licensjakt i Norge, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser