Vikings första björn

Hoting (JJ) Robert Salomonssons duktiga björnhundar Urak och Gnistra var trötta idag efter flera dagars framgångsrik björnjakt. Istället fick Viking och Turbo bära ansvaret när de blev inringda till norrmännen i Svanabyn, utanför Hoting, tidigare idag.

På grannmarken träffar Robert Salomonsson på jägaren Rikard Salomonsson, okända för varandra, och 40 minuter senare hade Rikard fällt en björn på ståndskall för Viking och Turbo.

För ett par dagar sedan var Robert Salomonsson, Borgafjäll, på besök med sina hundar och då fick Jonar Hanssen, Mo i Rana, skjuta en björn för Roberts hundar.

På förmiddagen hittade de ett nytt björnspår och ringde efter Robert.

Eftersom Urak och Gnistra var trötta efter tidigare jakter fick Viking och Turbo följa med. Viking är efter just Urak och Gnistra, en intressant kombination med mycket jakt hos föräldrarna. Turbo är Roberts första plotthund, som bland annat var med till Canada i våras och då det blev skjutet björn för honom.

– Jag släppte hundarna på vägen och de drog iväg 4-5 km. Det hördes lite skall från Turbo men vi var inte säkra på vad de höll på med. Men så vände det tillbaka mot postlinan och då såg jag på pejlen att det gick i samma spår igen och förstod att det var björn på gång, förklarar Robert.

– Men vi hade otur och björnen tog sig föbi postarna och försvann långt in på grannmarkerna. Vi beslöt oss för att avbryta jakten och norrmännen åkte tillbaka till campen. Jag har som tur är en Tracker-pejl som back-up och åkte för att försöka få tag på hundarna som fortfarande skällde.

– Plötsligt träffar jag Rikard Salomonsson som varit ute och spanat efter björn. Jag berättar om vad som hänt och frågar om han vill följa med in på ståndskallet och skjuta. Han blir jätteglad och jag tar kameran och han studsaren. 40 minuter senare har han fällt björnen i tät sly på 6-7 meter, berättar Robert.

Björnen var en hona på uppskattningsvis 60 kg.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser