Vidbränt valfläsk

Holger Nilsson, Chefredaktör
Nu har kampen om jägarnas röster startat. Nyligen gick mo­deraterna ut med ett
pressmeddelande och berättade hur man tagit fram 40 olika förslag på att stärka landsbygden, varav sju var direkt jaktrelaterade.
Man menar också att frågan om den framtida vargförvaltningen måste lösas skyndsamt. Precis som man hävdade för fyra år sedan då det var riksdagsval.
Vad har hänt?
Jo, vi har mer varg än någonsin och problemen ökar kraftigt då föryngringarna blir fler och fler för varje år.
Moderaternas utspel är bara ett exempel på allt vidbränt valfläsk som nu sprids, men jag är tämligen övertygad om att landets jägare är betydligt mer svårlurade detta val, jämfört med tidigare val.

Mycket att bevisa
Oavsett partifärg har riksdagspartierna oerhört mycket att bevisa innan de får jägarnas röster. Det stora problemet är varg. Med varg på markerna begränsas jakten, många jaktlag i Mellansverige tvingas i år ställa in älgjakten. Den älgstam som finns tål inte en avskjutning, vargen har tagit över…
Fastighetspriser sjunker och tamboskap dö­das, livskvaliteten försämras. Då måste hand­­ling till och inte vidbränt valfläsk!

Viktig pusselbit
Nyligen presenterades också Vargkommitténs slutbetänkande runt den framtida vargförvaltningen. Man tycker att skyddsjakten ska förenklas. Rätt tänkt. Att ersättningarna för rivna tamdjur ska höjas. Rätt tänkt – eller varför inte införa marknadsmässig ersättning?
Men den viktigaste pusselbiten för att varg­förvaltningen ska bli acceptabel fattas. Näm­ligen – vad är en gynnsam bevarandestatus?
Utredaren Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, berättade i radion att hans personliga uppfattning var 400 vargar. Om man frågat mig hade det varit 0.
Varför inte fråga forskarna? Jo, de anser att det räcker med 100 vargar.
Inget är förändrat, det är fortfarande vargvännerna i EU som kommer att bestämma gränsen för vad de anser vara en gynnsam bevarandestatus.
Som vanligt kommer inte biologisk fakta att ligga till grund och inte heller beaktar man män­niskans väl och ve.
Här har landets politiker en viktig uppgift – därefter kan man fråga efter min röst.

Holger Nilsson

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser