Verket säger nej till senarelagd björnjakt

Västerbotten (JJ) Nej, det blir ingen sammanslagen älgjakt och björnjakt i Västerbotten. Naturvårdsverket avslår dispensansökningen från länsstyrelsen i Västerbotten.

Det blir inget av med planerna på en senarelagd start för björnjakten i Västerbotten. Foto: Gettyimages

– Björnjakten tidigarelades för att renodla den och få fram bra björnhundar och människor som är duktiga på eftersök. Det har man lyckats med, säger Naturvårdsverkets handläggare Mikael Wallén i Jaktjournalens webbradio.

Mikael Wallén, Naturvårdsverket

Planerna på att starta starta både älgjakten och björnjakten samtidigt föddes som föddes i en motion till Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Förslaget var att senarelägga starten för björnjakten till den 3 september och att den skulle starta samtidigt med älgjakten.

Både styrelsen, förbundsstämman i Jägareförbundet Västerbotten och länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation ställde sig bakom förslaget. En ansökan om att få ändra jakttiden för björn skickades in till Naturvårdsverket.

Tanken var att älgjakten och björnjakten skulle slås ihop under en försöksperiod på tre år.

Men nu har Naturvårdsverket alltså beslutat avslå ansökningen, meddelar handläggare Mikael Wallén.

 

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser