Växande vildsvinsstam i Värmland

KARLSTAD(JJ). Vildsvinsstammen ökar i Värmland, men inte så snabbt som kanske en del förväntat sig. – De blir fler, men det går långsammare än jag trodde från början, säger Lennart Johannesson, vid Jägareförbundet, till Värmlands Folkblad.

Vildsvinen kommer även närmare Karlstad. Ett par vildsvin har observerats norr om Karlstad, vid Ilandatrakten.
Värmland har bara haft vildsvin i omkring tre års tid. Johannesson säger till Värmlands Folkblad att Värmland är det sista länet i Mellansverige som får vildsvin. Troligen finns det omkring 100 djur i Värmland i dag.

Vildsvinens närvaro innebär både fördelar och nackdelar. Djurens bökande efter mat i jorden är ren markberedning och positivt för naturen. Men för de som odlar potatis kan djuren ställa till en hel del besvär.
Och Johannesson betonar vikten av kunskap hos de som jagar vildsvin.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser