Växande vildsvinsstam i Dalarnas län

DALARNA (JJ). Vildsvinsstammen har växt i Dalarnas län under senare år. Men fortfarande är stammen liten och väldigt lokal. I dag beräknas stammen uppgå till omkring 200 djur.

– Vildsvinen finns bland annat utanför Borlänge, ovanför Sälen, på några ställen i södra delarna av länet, samt kring Leksand. De flesta djuren verkar finnas kring Borlänge enligt de rapporter vi fått in, säger Claes Lindström, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Dalarna, till Jaktjournalen.

Enligt Lindström är det en relativt liten omfattning på vildsvinsjakten i länet.
– Det bedrivs lite jakt kring Borlänge och slumpvis på andra ställen i länet, säger han.
Men de temakvällar som Jägareförbundet Dalarna anordnar om vildsvinsjakt lockar en hel del intresserade jägare och även LRF-medlemmar.
 – Det visar att det finns ett visst intresse för jakten. Nästa temakväll är planerad till den 2 mars i Borlänge och så blir det en den 3 mars i Avesta, avslutar han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser