Växande vildsvinsstam i Dalarnas län

DALARNA (JJ). Vildsvinsstammen har växt i Dalarnas län under senare år. Men fortfarande är stammen liten och väldigt lokal. I dag beräknas stammen uppgå till omkring 200 djur.

– Vildsvinen finns bland annat utanför Borlänge, ovanför Sälen, på några ställen i södra delarna av länet, samt kring Leksand. De flesta djuren verkar finnas kring Borlänge enligt de rapporter vi fått in, säger Claes Lindström, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Dalarna, till Jaktjournalen.

Enligt Lindström är det en relativt liten omfattning på vildsvinsjakten i länet.
– Det bedrivs lite jakt kring Borlänge och slumpvis på andra ställen i länet, säger han.
Men de temakvällar som Jägareförbundet Dalarna anordnar om vildsvinsjakt lockar en hel del intresserade jägare och även LRF-medlemmar.
 – Det visar att det finns ett visst intresse för jakten. Nästa temakväll är planerad till den 2 mars i Borlänge och så blir det en den 3 mars i Avesta, avslutar han.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser