Växande lodjurstam i södra Finland

FINLAND(JJ). Lodjurstammen i södra Finland växer, något som flera jägare nu menar bör leda till att fler lodjur får skjutas. Men naturskyddsföreningar och forskare menar att stammen bör tillåtas fortsätta växa.

Lodjurstammen i Finland uppgick förra vintern till omkring 2 500 djur. 
Enligt Hans Fröberg, ordförande för Sjundeå jaktvårdsförening, har detta fått till följd att harstammen, samt rådjurs- och hjortstammen, har minskat. 

Jord- och skogsbruksministeriet har i år beviljat tillstånd för jakt på 459 lodjur.
Jägarna i Sjundeå jaktvårdsföreningn menar dock att fler djur borde få fällas, bland annat med tanke på att lodjuren inte har någon naturlig fiende i naturen. 
Det här rapportera svenska.yle.fi.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser