Västralunds Rex

De allra flesta jakthundar kan prestera bra ibland men det som utmärker de bästa jakthundarna är att de gång på gång levererar. En sådan hund är drevern SE JCH NO JCH Västralunds Rex. Släpper husse Pål Lönnergård honom blir det jakt. Något annat finns inte på kartan.

Inte ett rådjursspår har korsat den lilla skogsvägen men Rex har ändå nåt på G. Tre minuter senare är upptaget ett faktum.

I Unnaryd, mitt i stormen Gudruns epicentrum, bor Pål Lönnergård med familj. I huset återfinns också guldklimpen Rex som under sitt snart sexåriga liv upprepade gånger visat sig ha en fenomenal talang i jaktskogen. Att år efter år prestera på topp visar att detta är en fullkomlig drever.

– Det visste man ju inte när vi köpte honom, men det var en sådan här hund man drömde om, säger Pål Lönnergård och kan inte riktigt dölja stoltheten.

Slumpen avgjorde

Pål är uppväxt med drevrar, men växlade sedan över på basset. Till slut tröttnade dock Pål på att jakthundarna han ägde inte hade tillräckligt mycket jakt i sig och började därför sondera terrängen efter en ny hund.

Valet föll på drever och ryktet sa att Dölstuens Castor visade prov på enorm jaktlust. Med andra ord precis en sådan hund, Pål ville ha.

– Castor användes på två tikar på Västralunds kennel och när jag kom dit för att välja ut en åtta veckor gammal valp dök det upp en trevlig liten krabat som var sex månader och pockade på min uppmärksamhet. Det var ju inte tanken att skaffa en halvårsgammal hund, men jag fastnade för honom direkt och Castor var ju far även till honom.

Stor jaktlust från start

Rex skulle visa sig vara en naturbegåvning från start. Redan den första gången Pål släppte lös honom på fältet intill huset for han iväg och plockade upp ett rådjur.

– Han vräkte på för fullt. Naturligtvis var han lite slarvig och så men jag förstod att den här hunden hade en enorm potential.

I dag drygt fem år senare vittnar provstatistiken och mästerskapstitlarna om exakt det som Pål en senhöstdag 2010 misstänkte.

Rex är en grann drever men domarna slår ner på hans lätta kropp. En kropp som är gjord för jakt.

Rex är en grann drever men domarna slår ner på hans lätta kropp. En kropp som är gjord för jakt.

Drev direkt

Snön har kommit till Halland denna januaridag. Jaktjournalen ska få se Rex i arbete och det dröjer inte många minuter innan drevet är igång.

Rex hittar en rådjurslöpa och med ett snabbt och effektivt slagarbete reser han drevdjuret och den snötyngda skogen fylls av ett nyanserat och tätt drevskall.

– En av Rexs stora förtjänster är att han har så bra tryck på drevet. Det buktar bra och även om det ibland drar iväg kan han behålla kontakten med drevdjuret och tillslut kommer det ju tillbaka.

Rådjur i pass

Drevet buktar fint i såten men en bred kanal med öppet vatten i gör att det tar slut efter en halvtimme. Rex springer dock på en hare direkt som han fortsätter med. När haren gör ett avhopp och Rex ringar springer han på ett nytt rådjur och nu är det åter rådjursdrev.

Pål som i dag har sällskap med sin trettonåriga son Alfred står bra till men överraskas av rådjuret när det kastar över vägen. Trots två skott från hagelbössan går det vidare.

Som tur är står Simon Benjaminsson, Falkenberg, på pass ett par hundra meter längre bort och kan fälla djuret.

– Rex visar inga som helst tendenser på skärpa. Han brukar lägga sig en bit från det döda rådjuret och vila. Men mest vill han egentligen släppas på nytt och fortsätta jakten, säger Pål när vi kopplat upp hunden för att byta såt.

Fina mästerskapstitlar

I dag är Rex både svensk och norsk jaktchampion. Titlarna har han erövrat genom deltagande på mästerskap.

– Vi har egentligen inte startat på prov annat än i tävlingssammanhang. Men när det varit tävlingar har han presterat på en hög och jämn nivå.

Förra hösten tog han hem SM-titeln i Småhunds-SM. Det var en otroligt jämn kamp men tack vare att Rex hann med både ett förstaprisdrev och ett andraprisdrev på hare i tillägg till ett förstaprisdrev på rådjur var titeln hans.

Pål håller annars hans andraplatspris i Drever-SM 2015 som den största prestationen.

– Året innan vann han Drever-SM. Att komma tillbaka året efter och möta ett helt nytt startfält och ändå landa på en andraplats är stort och visar tydligt hur duktig han är.

Precis i iskanten på den öppna kanalen la sig rådjuret. Rex är framme och inspekterar sitt drevdjur.

Precis i iskanten på den öppna kanalen la sig rådjuret. Rex är framme och inspekterar sitt drevdjur.

Bra egenskaper

I skrivande stund har Rex redan agerat täckhund till åtta tikar och när Jaktjournalen är på besök i Unnaryd står en norsk tik i hundgården och väntar på Rex. Dessutom är han bokad till ytterligare en parning under 2016.

– Det är mycket jakt i Rex valpar. Och de som startat på prov har fått bra resultat, säger Pål.

Rex är ingen utställningshund. För det är han för lätt i kroppen för. Men ur jaktsynpunkt har han en idealisk kroppsform.

– Han väger säkert ett eller ett par kilon mindre än rasstandard och det gör att han aldrig kommer att bli någon utställningschampion. Å andra sidan håller han ihop när vi jagar och har en fysik utöver det vanliga.

Finns inget stopp

Pål fick tidigt lära sig att för att kunna jaga med Rex på ett effektivt sätt så måste appellen sitta.

I dag jagar de två till dess Pål väljer att avbryta eller drevdjuret skjuts.

– Jag kan kalla av honom på fullt drev och det bidrar ju också till att jakten blir effektiv.

Det intressanta med Rex är att han trots sin enorma jaktlust har förmågan att slappna av i hemmet.

– Det är som natt och dag. Här hemma är han världens lugnaste hund och jag skulle till och med vilja kalla honom intelligent. Han vet vad som gäller och man kan prata med honom.

Hallands högsta berg

Såt två då? Jo, där visar återigen Rex prov på sin talang. Inte ett rådjursspår syns när vi kör in på den oplogade skogsvägen genom Gudrunshyggena där granarna nu vuxit upp en bit. Knappt fem minuter efter att Pål strykt kopplet hittar Rex dem ändå. Rådjursdrevet är ett faktum och vi ställer ut.

Dessvärre drar drevet iväg rätt upp mot Hallands högsta punkt, Önnesberg. Det ligger ett par kilometer bort och där brukar alltid dreven ta slut. Men i dag är ingen vanlig dag för just som en av jaktkamraterna i laget över radion hör efter om det är dags att bryta, vänder drevet tillbaka.

Vi kan höra drevskallet över en och en halv kilometer bort och det blir starkare för varje minut. Efter tjugo minuter osäkras hagelbössorna men drevdjuret skymtas dessvärre aldrig. Drevet vänder bort igen, men har varit så nära som sextio meter ifrån oss.

Rex visar ingen tendens att vilja bryta och när drevet drar iväg igen ger Pål sin pappa Göran order om att kalla av Rex när han befinner sig i närheten.

En timme senare när vi sitter kring Påls köksbord släntrar Göran in med Rex som direkt lägger sig till rätta i korgen. En vanlig jaktdag för en drever utöver det vanliga är till ända.

Rex husse, Pål Lönnergård.

Rex husse, Pål Lönnergård.

Rex 3 bästa egenskaper

• Enorm fysik
• Intelligens/Temperament
• Drevsäkerhet

SE JCH,  NO JCH Västralunds Rex SE 43197/2010

Efter: Dölstuens Castor
Undan: Västralunds Piraya
Ägare: Pål Lönnergård, Unnaryd
Uppfödare: Västralunds Kennel, Katharina Johansson Loftahammar

JAKTPROV

2011-11-19    Halland   Uno Sjöberg 1+1+3 Rå D-cert  50 ep
2011-12-14    Halland   Holger Svensson 1 Rå 44 ep
2012-11-11    Halland   Elisabet Svensson 3 Rå 43 ep
2012-11-25    Halland   Joakim Johansson 1+1+2 Rå D-cert 49 ep
2012-12-07    Klubbmästerskap Halland   Kent-Arne Andersson 1 hare, 1 Rå D-cert 48 ep
2013-11-08    Halland Klubbmästerskap   Bo Johansson, Rune Johansson  1+1+3 Rå  49 ep
2013-12-06    Klubbmästerskap Halland   Martin Pettersson 1+1+3 Rå D-cert 49 ep
2014-12-05    Klubbmästerskap Halland    Siv Bengtsson 1 Rå, 1 Rå 31 ep
2015-12-04    Klubbmästerskap Halland    Elisabet Svensson 1 Rå, 3 Rå 27 p

MÄSTERSKAP

2013-11-08   Sydsvenskan 10:e plats
2014-11-07   Sydsvenskan 1:a plats
2014-11-21   Drever SM 1:a plats

2014              Kvalificerad till Nordiska mästerskapet men avstod pga varg

2015-11-06   Sydsvenskan 2:a plats
2015-11-23   Drever-SM 2:a plats
2015-11-15   Nordiska mästerskapet 7:e plats
2015-11-30   Småhunds-SM 1:a plats

UTSTÄLLNING

2011-05-15 Halland Bo Wallin VG
2012-05-17 Halland Göran Fastén G

 

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser