Västernorrland sänker björntilldelning med 25 procent

HÄRNÖSAND (JJ) Västernorrland beslutade i fredags att sänka tilldelningen av björn från 24 st förra året till 18 st i höst. Anledningen är en vikande björnstam i området

Björnobsinventeringar har visat att björnstammen har gått bakåt de senaste åren i länet. Därför väljer nu länsstyrelsen i Västernorrland att sänka tilldelningen med 25 procent inför årets björnjakt.

De senaste åren har inte kvoten tilldelad björn uppfyllts i länet. En annan faktor som anges är att fyra björnar redan dött under året i kollisioner med tåg. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser