Västernorrland sänker björntilldelning med 25 procent

HÄRNÖSAND (JJ) Västernorrland beslutade i fredags att sänka tilldelningen av björn från 24 st förra året till 18 st i höst. Anledningen är en vikande björnstam i området

Björnobsinventeringar har visat att björnstammen har gått bakåt de senaste åren i länet. Därför väljer nu länsstyrelsen i Västernorrland att sänka tilldelningen med 25 procent inför årets björnjakt.

De senaste åren har inte kvoten tilldelad björn uppfyllts i länet. En annan faktor som anges är att fyra björnar redan dött under året i kollisioner med tåg. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser