Västerbotten ökar björntilldelningen

Umeå (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten höjer tilldelningen i årets björnjakt.

Tilldelningen i björnjakten ökas från fjolårets 20 till 26 i år i Västerbotten. Foto: Istock.

Västerbottens-kuriren berättar att 26 björnar får skjutas i höstens licensjakt i länet. i fjol var tilldelningen 20 björnar.

– Vi har kunnat öka tilldelningen för licensjakten igen, eftersom det är färre björnar som har fällts i vår än som var fallet 2015 och 2016, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hittills i år har nio björnar skjutits i Västerbotten, åtta vid skyddsjakter och en enligt paragraf 28 i samband med ett angrepp på renar.

Björn i Västerbotten får jagas från åtel som godkänts av länsstyrelsen. Åtelmaterial får börja läggas ut 15 juli.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser