Vass drever tog hem SM

Vårgårda (JJ) det blev en oerhört tät strid om SM-titeln på årets upplaga av Småhunds SM. Med en ynka tiondel knep Västralunds Rex med ägare Pål Lönnergård, Unnaryd, segern.

Västralunds Rex med ägare Pål Lönnergård, Unnaryd knep årets SM-titel.

Många förvånades i morse när de upptäckte att provrutorna till årets Småhunds SM var snötäckta. Men förhållandena till trots presterade hundarna på topp.

Holger Nilsson, chefredaktör som bevakade tävlingen på plats intygar hundarnas formtoppar.

– Det har aldrig tidigare varit så här jämt i toppen, säger han.

Toppstriden kom att stå mellan de två drevrarna Västralunds Rex och Friljusets Bea. Bea drev hem tre förstpris, två på rådjur och ett på hare. Västralunds Rex drev två förstaprisdrev, ett på rådjur och ett på hare. Dessutom tog Rex ett andraprisdrev på hare.

Slutresultatet blev oerhört jämt. Bea totalpoäng landade på 109 poäng (53 EP+56 SMP) medan Rex nådde snäppet högre och landade på 109,1 poäng (52 EP+57,1 SMP).

I tillägg till SM-titeln för Rex visade alla tre drevrarna prov på kanonform och vann även lagsegern, före basset.

Stort reportage från tävlingen kommer i ett senare nummer av Jaktjournalen.

Se hela resultatlistan här>>

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser