Varuträskvargen på väg norrut?

Skellefteå (JJ) Naturbevakare i Västerbotten undersöker om den varg som sågs i Varuträsk utanför Skellefteå är på väg över Byskeälven. Spår med DNA har också säkrats från vargen.

Rovdjursförvaltare Johan Nyqvist vid Länsstyrelsen i Västerbotten säger till SVT att han hoppas att det är en rysk-finsk varg eftersom nytt blod behövs i den inavlade svenska vargstammen.  
Han berättar också att det funnits indikationer på att vargen befunnit sig i området en tid. Men det är helgens snöväder som gjort att det nu gått att spåra vargen. 
Det har också en tid rapporterats en om varg i Norsjöområdet. Men om det är samma varg som nu setts i Varuträsk är osäkert. Det kan vara två olika individer.

7 kommentarer

 • Många vargar…
  Den varg som var i norsjö var det samma som i lycksele? Samtidigt var det ju varg i byske och borgafjäll.. det är många vargar nu..:(

 • Varuträskvargen….
  Han är väl på väg till Finland och hämtar fler släktingar.

 • finland
  Hoppas han går in i Finland och stannar där för gott, vi behöver den i alla fall inte

 • Mera varg
  VAD ROLIGT att det finns mera varg.
  Hoppas att vargen förökar sig än mera.
  Att stammen blir ännu starkare.

  Är inte rädd för vargen…

 • Snart
  Det enda man kan se fram emot är ju att snart får vi jaga vargkräken ,helt lagligt!Skulle sitta fint att få sätta en blyspets i vargpälsen.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser