Värsta älgflugeåret någonsin

Göteborg(JJ) Det verkar vara det värsta älgflugeåret någonsin. Just nu är det svärmningstid för älgflugan och många som är ute i skogen har fått påhälsning av en eller flera älgflugor.

Efter att älgflugan landat på dig så gör den av sig med vingarna, sedan tar den sig mot ditt hår eller skägg. Detta därför att den tror att detta är älgpäls.
– Biologin hos de här flugorna är otroligt märklig. Utan att kontrollera om de landat på rätt värddjur sliter de av sig vingarna, säger Jan Chirico, forskare och docent vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till Göteborgs-Posten.

Han säger att älgflugan ökat de senaste tio åren och dessutom utökat sitt utbredningsområde ner till södra Skåne. Dessutom har den hittats i Norrland. Även i Finland har den spritt sig norrut. 

Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid SVA, säger till Göteborgs-Posten att en förklaring kan vara att det finns många djur som flugan kan dricka blod av och dessutom kan ett gynnsammare klimat vara en orsak.
Om en människa blir biten av en älgfluga kan vissa människor få en allergisk reaktion.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser