Värsta älgflugeåret någonsin

Göteborg(JJ) Det verkar vara det värsta älgflugeåret någonsin. Just nu är det svärmningstid för älgflugan och många som är ute i skogen har fått påhälsning av en eller flera älgflugor.

Efter att älgflugan landat på dig så gör den av sig med vingarna, sedan tar den sig mot ditt hår eller skägg. Detta därför att den tror att detta är älgpäls.
– Biologin hos de här flugorna är otroligt märklig. Utan att kontrollera om de landat på rätt värddjur sliter de av sig vingarna, säger Jan Chirico, forskare och docent vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till Göteborgs-Posten.

Han säger att älgflugan ökat de senaste tio åren och dessutom utökat sitt utbredningsområde ner till södra Skåne. Dessutom har den hittats i Norrland. Även i Finland har den spritt sig norrut. 

Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid SVA, säger till Göteborgs-Posten att en förklaring kan vara att det finns många djur som flugan kan dricka blod av och dessutom kan ett gynnsammare klimat vara en orsak.
Om en människa blir biten av en älgfluga kan vissa människor få en allergisk reaktion.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser