Varningsskyltar för älg plockades ner

Då risken för viltolyckor är stor så satte jaktvårdskretsen Borås-Dalsjöfors upp egna älgskyltar. Men de plockades ner av NCC utan att företaget först kontaktade jaktvårdskretsen

Nu riktar jaktvårdare Niclas Olausson kritik mot NCC:s agerande.
– Jag tycker att det är lite dåligt att de plockade ner skyltarna. De kunde ju ha tagit kontakt med oss. Det är ju inte för inte som vi har satt upp de skyltarna utan det är ju för att varna trafikanterna att det är mycket vilt på vägen, säger Olausson till Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Det är NCC som, sedan september förra året, ansvarar för drift och underhåll av Vägverkets vägnät i Boråsområdet.
Claes-Göran Liljeäng, platschef på NCC i Borås, säger till Sveriges Radio P4 Sjuhärad att skyltarna plockades på grund av att det inte fanns tillstånd för dem. Samtidigt säger han sig ha en viss förståelse för kritiken från jaktvårdarna i Dalsjöfors.

– Ja, det kan man kanske ta till sig lite grann av. Samtidigt hade vi ganska snabb kontakt med dem. De ringde oss snabbt och vi fick ut våra skyltar i stället.

NCC har nu istället satt upp tillfälliga varningsskyltar på platserna där de borttagna skyltarna tidigare stod.

Inriktningen i dag är att sätta upp tillfällig skyltning för att varna om det är mycket älg på något ställe. Det som hände i Dalsjöfors kan dock tyda på att kommunikationen brister mellan jaktvårdarna, som vet var älgfaran är störst, och NCC som har ansvaret för skyltningen.
– Ja, det kan ju vara så att det är dåligt informerat till jaktvårdskretsarna hur det fungerar. Informationsansvaret ligger väl både på oss och på Vägverket, säger Claes-Göran Liljeäng på NCC.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser