Varnar motionärer för varg

Hagfors (JJ) En lapp varnar motionärer i Vågbacken, Hagfors för vargar och uppmanar till att hålla hundarna kopplade. En befogad oro, enligt Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen. - Det är bra att uppmärksamma hundägare på att det är lite mer spring där än vanligt, säger han.

Någon har satt upp en lapp för att varna motionärer för en varg som finns i området. En vargdödad älg uppges finnas i närheten av Vågbacken. (Foto: iStock)

Vargarna ska ha fällt en älg som de spisar på i området. Exakt var är oklart, men enligt uppgift ska det finnas en runt 500 meter från bebyggelsen vid Dalkarlstorp.

Fredrik Wilde känner inte till varken lappen eller någon död älg och berättar att länsstyrelsen rent generellt inte brukar agera.

– Det beror lite på hur den ligger och om man har haft något problem innan. Som regel brukar det oftast inte vara några bekymmer, men det kan ju bli lite mer trafik av varg till platsen och det är klart att om man går där med hund och den springer lös och kommer bort från hundägaren, då kanske man kan säga att det kan vara lite ökad risk eftersom vargarna är där ibland och äter, säger han.

Vid Vågbacken är det en motionscentral med träningsstationer och löparspår där det ofta rör sig rätt mycket folk, det ligger inte heller jättelångt från det område där en jakthund dödades av varg förra helgen. Fredrik Wilde anser dock att det inte skulle vara någon fara att fortsätta röra sig i området.

– Hade det varit en björn som äter på kadaver i närheten av bebyggelse så hade vi nog varit mer aktiva, men vargar drar sig undan när folk närmar sig, säger Wilde till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser