Varnar motionärer för varg

Hagfors (JJ) En lapp varnar motionärer i Vågbacken, Hagfors för vargar och uppmanar till att hålla hundarna kopplade. En befogad oro, enligt Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen. - Det är bra att uppmärksamma hundägare på att det är lite mer spring där än vanligt, säger han.

Någon har satt upp en lapp för att varna motionärer för en varg som finns i området. En vargdödad älg uppges finnas i närheten av Vågbacken. (Foto: iStock)

Vargarna ska ha fällt en älg som de spisar på i området. Exakt var är oklart, men enligt uppgift ska det finnas en runt 500 meter från bebyggelsen vid Dalkarlstorp.

Fredrik Wilde känner inte till varken lappen eller någon död älg och berättar att länsstyrelsen rent generellt inte brukar agera.

– Det beror lite på hur den ligger och om man har haft något problem innan. Som regel brukar det oftast inte vara några bekymmer, men det kan ju bli lite mer trafik av varg till platsen och det är klart att om man går där med hund och den springer lös och kommer bort från hundägaren, då kanske man kan säga att det kan vara lite ökad risk eftersom vargarna är där ibland och äter, säger han.

Vid Vågbacken är det en motionscentral med träningsstationer och löparspår där det ofta rör sig rätt mycket folk, det ligger inte heller jättelångt från det område där en jakthund dödades av varg förra helgen. Fredrik Wilde anser dock att det inte skulle vara någon fara att fortsätta röra sig i området.

– Hade det varit en björn som äter på kadaver i närheten av bebyggelse så hade vi nog varit mer aktiva, men vargar drar sig undan när folk närmar sig, säger Wilde till Värmlands Folkblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser