Varnar motionärer för varg

Hagfors (JJ) En lapp varnar motionärer i Vågbacken, Hagfors för vargar och uppmanar till att hålla hundarna kopplade. En befogad oro, enligt Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen. - Det är bra att uppmärksamma hundägare på att det är lite mer spring där än vanligt, säger han.

Någon har satt upp en lapp för att varna motionärer för en varg som finns i området. En vargdödad älg uppges finnas i närheten av Vågbacken. (Foto: iStock)

Vargarna ska ha fällt en älg som de spisar på i området. Exakt var är oklart, men enligt uppgift ska det finnas en runt 500 meter från bebyggelsen vid Dalkarlstorp.

Fredrik Wilde känner inte till varken lappen eller någon död älg och berättar att länsstyrelsen rent generellt inte brukar agera.

– Det beror lite på hur den ligger och om man har haft något problem innan. Som regel brukar det oftast inte vara några bekymmer, men det kan ju bli lite mer trafik av varg till platsen och det är klart att om man går där med hund och den springer lös och kommer bort från hundägaren, då kanske man kan säga att det kan vara lite ökad risk eftersom vargarna är där ibland och äter, säger han.

Vid Vågbacken är det en motionscentral med träningsstationer och löparspår där det ofta rör sig rätt mycket folk, det ligger inte heller jättelångt från det område där en jakthund dödades av varg förra helgen. Fredrik Wilde anser dock att det inte skulle vara någon fara att fortsätta röra sig i området.

– Hade det varit en björn som äter på kadaver i närheten av bebyggelse så hade vi nog varit mer aktiva, men vargar drar sig undan när folk närmar sig, säger Wilde till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser