Varnar för björnar

Luleå (JJ) Nu har björnarna lämnat sina iden och allt fler människor stöter på björnar i närheten av bostadsområden. Länsstyrelsen i Norrbotten vill nu informera allmänheten om de risker som kan uppstå vid möten med björn.

Flera personer har senaste tiden sett björnar i närheten av Luleå. Enligt länsstyrelsen har björnstammen i länet ökat och spridit sig mot kusten. Under brunstperioden i maj rör sig björnhannarna över stora områden och då ökar chanserna att möta björnar.Länsstyrelsen hävdar att det oftast är människorna som skapar de flesta risksituationerna. Det värsta man kan göra är att kasta matavfall och slaktrester i närheten av bostadsområden. Björnarna har mycket gott minne och har de en gång lärt sig var de kan finna mat kommer de tillbaka. Totalt finns cirka 600 björnar i Norrbotten. Länsstyrelsen hoppas att de som ser hona med ungar eller spår ska rapportera detta till myndigheten. Eftersom björnarna ligger i ide under vintern är det mycket svårt och dyrt att inventera och uppskatta det totala antalet björnar i länet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser