Varnar för björnar

Luleå (JJ) Nu har björnarna lämnat sina iden och allt fler människor stöter på björnar i närheten av bostadsområden. Länsstyrelsen i Norrbotten vill nu informera allmänheten om de risker som kan uppstå vid möten med björn.

Flera personer har senaste tiden sett björnar i närheten av Luleå. Enligt länsstyrelsen har björnstammen i länet ökat och spridit sig mot kusten. Under brunstperioden i maj rör sig björnhannarna över stora områden och då ökar chanserna att möta björnar.Länsstyrelsen hävdar att det oftast är människorna som skapar de flesta risksituationerna. Det värsta man kan göra är att kasta matavfall och slaktrester i närheten av bostadsområden. Björnarna har mycket gott minne och har de en gång lärt sig var de kan finna mat kommer de tillbaka. Totalt finns cirka 600 björnar i Norrbotten. Länsstyrelsen hoppas att de som ser hona med ungar eller spår ska rapportera detta till myndigheten. Eftersom björnarna ligger i ide under vintern är det mycket svårt och dyrt att inventera och uppskatta det totala antalet björnar i länet.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser