Varnar för att markägare mister inflytande

VÄSTERBOTTEN(JJ). Conny Sandström, tidigare ordförande för Jägarnas Riksförbund, varnar för vad som händer med älgförvaltningen i främst Västerbotten. Han menar att markägare kommer att mista allt inflytande.

Sandström äger själv mark och är även jägare.
– Enligt nu gällande förslag kommer Västerbotten att delas upp i fyra älgförvaltningsområden om vardera cirka en miljon hektar. Ingen som sitter i samråden där kommer att ha en sportslig chans att ha koll på älgstammarna och föra en dialog med hundratals jaktlag. Upplägget passar jägarna och deras heltidstjänstemän, men markägarna kan glömma allt inflytande, förklarade Conny Sandström under LRF:s regionstämma som hölls under förra veckan. 

Han menar att just Västerbotten utmärker sig, i andra län inrättas fler förvaltningsområden. 
Sandström har inte heller några stora förhoppningar om att det ska bildas älgskötselområden i Västerbotten för att det ska bli en lokal styrning av jakten. 
Det här rapporterar tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser