Varmt när Hammarbäck fällde björn i Enviken

Enviken (JJ) Det blev en extremt varm jakt i går när Artur Hammarbäck, Orsa, blev inringd med brorsan Calle, till Enviken. Klockan 09 startade jakten och då hade temperaturen redan passerat 20 grader.

Värmen stoppade inte bröderna Calle och Artur Hammarbäck. Tack vare plotten Burn lyckades de skjuta en björn i Enviken, Dalarna.

Högsommarvärmen stör björnjägarna vid årets premiär och i går var det svettigt värre när jägare i Enviken upptäckte spår. De ringde in bröderna Hammarbäck från Orsa och klockan 09.00 var de på plats med sin duktiga plotthund Burn, 2,5 år.

– Vi började att spåra och först började han snurra lite innan han rett ut och fått kontroll. Burn drog iväg på spåret och efter 800 meter ungefär blev det stånd i upptaget, berättar Artur Hammarbäck.

Sedan började en svettig jakt, termperaturen steg och björnen gick undan 300-600 meter gång på gång.

– Vid fjärde ståndskallet lyckades jag komma in och få läge när björnen jagade hunden. Men när jag sköt första skottet rusade björnen mot mig så då drog jag tre snabba smällar till och då var det klart, berättar Artur.

– Det var jäkligt varmt, vi släppte vid 09.00-tiden och björnen sköts 12.45 och då var det 25 grader varmt. Från upptaget till skottplatsen var det 3,5 km, så vi var ordentligt slitna. Men vi är jättenöjda med Burn, trots att han bara är 2,5 år tar han spår och skäller björn på egen hand, så nu hoppas vi på fler uppslag.

Björnen var en hona på 91 kg, och fälldes inom Dalarna, delområde 2.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser