Varmt när Hammarbäck fällde björn i Enviken

Enviken (JJ) Det blev en extremt varm jakt i går när Artur Hammarbäck, Orsa, blev inringd med brorsan Calle, till Enviken. Klockan 09 startade jakten och då hade temperaturen redan passerat 20 grader.

Värmen stoppade inte bröderna Calle och Artur Hammarbäck. Tack vare plotten Burn lyckades de skjuta en björn i Enviken, Dalarna.

Högsommarvärmen stör björnjägarna vid årets premiär och i går var det svettigt värre när jägare i Enviken upptäckte spår. De ringde in bröderna Hammarbäck från Orsa och klockan 09.00 var de på plats med sin duktiga plotthund Burn, 2,5 år.

– Vi började att spåra och först började han snurra lite innan han rett ut och fått kontroll. Burn drog iväg på spåret och efter 800 meter ungefär blev det stånd i upptaget, berättar Artur Hammarbäck.

Sedan började en svettig jakt, termperaturen steg och björnen gick undan 300-600 meter gång på gång.

– Vid fjärde ståndskallet lyckades jag komma in och få läge när björnen jagade hunden. Men när jag sköt första skottet rusade björnen mot mig så då drog jag tre snabba smällar till och då var det klart, berättar Artur.

– Det var jäkligt varmt, vi släppte vid 09.00-tiden och björnen sköts 12.45 och då var det 25 grader varmt. Från upptaget till skottplatsen var det 3,5 km, så vi var ordentligt slitna. Men vi är jättenöjda med Burn, trots att han bara är 2,5 år tar han spår och skäller björn på egen hand, så nu hoppas vi på fler uppslag.

Björnen var en hona på 91 kg, och fälldes inom Dalarna, delområde 2.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser