Värmländsk fårdräpare får skjutas

Gräsmark (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har givit ett muntligt skyddsjakttillstånd på den varg som vid två tillfällen attackerat totalt 17 får i Gräsmark.

Nu får vargen skyddsjagas om den kommer tillbaka till fårhagen hos den drabbade gården. Foto: Viltskadecenter/Håkan Bjurling

Vargen var inne i hagen vid två tillfällen. Hagen har ett så kallat rovdjursavvisande stängsel men efter första attacken där 12 får dödades visade det sig att spänningen i trådarna var för låg. Gräset röjdes därför och trådarna återfick full spänning.

Trots detta gick vargen tillbaka och rev ytterligare fem får. Länsstyrelsen menar att stängslet nu är i fullgott skick.

I går kväll gavs ett muntligt skyddsjaktsbesked och MMS-kameror riggades i hagen. Det är endast innanför staket skyddsjaktstillståndet gäller. Utanför hagen  gäller 28 § jaktförordningen om skyddsjakt på eget initiativ.

– Det starkt begränsade skyddsjaktsbeslutet beror på att angreppen har skett i ett revir (Skugghöjden) där det finns en genetiskt värdefull varg (F1 från Kynnareviret), och att vi behöver samla in ytterligare information för att bedöma förutsättningarna för skyddsjakt och andra lämpliga lösningar, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i deras rovdjursblogg.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser