Värmländsk fårdräpare får skjutas

Gräsmark (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har givit ett muntligt skyddsjakttillstånd på den varg som vid två tillfällen attackerat totalt 17 får i Gräsmark.

Nu får vargen skyddsjagas om den kommer tillbaka till fårhagen hos den drabbade gården. Foto: Viltskadecenter/Håkan Bjurling

Vargen var inne i hagen vid två tillfällen. Hagen har ett så kallat rovdjursavvisande stängsel men efter första attacken där 12 får dödades visade det sig att spänningen i trådarna var för låg. Gräset röjdes därför och trådarna återfick full spänning.

Trots detta gick vargen tillbaka och rev ytterligare fem får. Länsstyrelsen menar att stängslet nu är i fullgott skick.

I går kväll gavs ett muntligt skyddsjaktsbesked och MMS-kameror riggades i hagen. Det är endast innanför staket skyddsjaktstillståndet gäller. Utanför hagen  gäller 28 § jaktförordningen om skyddsjakt på eget initiativ.

– Det starkt begränsade skyddsjaktsbeslutet beror på att angreppen har skett i ett revir (Skugghöjden) där det finns en genetiskt värdefull varg (F1 från Kynnareviret), och att vi behöver samla in ytterligare information för att bedöma förutsättningarna för skyddsjakt och andra lämpliga lösningar, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i deras rovdjursblogg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser