Värmlandsjägarna manas till försiktighet

Värmland (JJ) På måndag är det älgjaktspremiär i mellersta och södra delen av Värmland. Anders Olsson, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet manar till en försiktig och balanserad avskjutning.

– Trenden pekar mot att älgstammen ökar i Värmland. Det är dock väldigt stora variationer mellan olika områden och det krävs fortsatt en stor försiktighet, säger Anders Olsson, vice ordförande i Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Förra året låg antalet fällda älgar på samma nivåer i länet som i slutet av 1950-talet. Älgjakten i Värmland kan idag jämföras med älgjakten i Skånes slättbygder och Norrbottens fjällmassiv.

– Jägareförbundet Värmland ser dock positiva tecken i de inventeringar som genomförts.   Jägarna i Värmland har tagit ett stort ansvar de senaste åren och bedrivit en försiktig avskjutning. Detta gör att älgstammen sett över hela länet visar på en svag ökning. Det är mycket positivt att vi vänt den negativa trenden men vi måste vara fortsatt försiktiga för att bibehålla den, säger Anders Olsson.

Alla jaktlag uppmanas att vara försiktiga med att skjuta stora, vuxna djur och låta kalvjakten styra uttaget. Behovet av att stärka älgstammen är stort och kalvjakten bör vara vägledande. Vargantalet är i stort sett oförändrat jämfört med föregående år.

– Om man inte har några kalvar under jakten så ska det självklart heller inte skjutas vuxna djur, säger Anders Olsson.

Det nyligen tagna beslutet om årets licenstilldelning för varg kommer inte förändra älgarnas utsatta situation och Anders Olsson vill se en minskning av vargstammen i Värmland, där koncentrationen är som störst.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser