Värmlands lodjursstam växer

Värmland (JJ) Preliminära inventeringsresultat pekar på att lodjursstammen i Värmland ökar efter nästan ett decennium av nedgång.

– Vi har spårat åtta familjegrupper hitintills i år, vilket är betydligt fler än förra året. Men det finns fler familjer att hitta och vi vill gärna ha in rapporter om lodjursspår, säger Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare i länet, till Sveriges Radio P4 Värmland.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser