Värmlands länsstyrelse kritisk till inhiberingsbeslut

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen Värmland har nu också överklagat Förvaltningsrätten i Karlstads beslut om att inihibera licensjakten på varg i Värmland. Länsstyrelsens menar att Förvaltningsrättens beslut saknar laglig grund.

Grunden för Länsstyrelsens överklagan är i första hand att förvaltningsrättens beslut saknar rättslig grund.  Naturvårdsverkets beslut i ärendet inte får överklagas i enlighet med Jaktförordning.

Detta är förenligt med EU-rätten och det framgår av artikel 9.3 i Århuskonventionen – som föreskriver prövning av domstol eller i administrativ ordning.

I andra hand menar Länsstyrelsen i Värmland att det inte finns några skäl för Förvaltningsrätten att besluta om ett tillfälligt stopp av licensjakten. I Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets beslut om licensjakt framgår det att alla förutsättningar för jakten är väl uppfyllda, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser