Vårjakt på Åland

Åland (JJ) 2 600 åländska jägare får fälla 4 300 alfåglar under årets vårjakt under tiden 15 april -25 maj.

Landskapsregeringen har beslutat tillåta vårjakt på alfågelhanne. Honorna är som tidigare fredade. Totalt ska 4 300 fåglar fördelas på 2 600 jägare vilket innebär att de flesta får åtminstone en fågel att fälla. På grund av det sena beslutet har myndigheterna svårt att hinna få ut tillstånden till samtliga jägare i tid. För att jaga måste man ha med sitt tillstånd. Med tillståndet följer anvisningar om hur jägarna ska ta tillvara på bytet. På grund av fågelinfluensan ska fåglarn plockas, svedas, tas ur och förpackas på skjutplatsen. Jägarna uppmanas även att iaktta god hygien. Händerna ska tvättas med tvål och vatten och rengöras från fågelrester, fjädrar och dun. Kläderna ska tvättas efter jakten och skorna rengöras. Skor som används vid jakten får inte tas med in i hönshuset när jägarna kommer hem.  Hundar som varit med på jakten får inte komma i kontakt med tamfåglar hemma på gården.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser