Vargwebben startar upp

Kungsbacka (JJ) Vargwebben, sajten där jägare och andra har möjlighet att få positioner på de vargar som har sändare öppnas upp för allmänheten i morgon. Svenska Jägareförbundet har sett till att det i år ges två positioner per dygn för vargarna under de intensiva jaktperioderna.

Under hela våren och sommaren har sajten Vargwebben legat nerkopplad. Orsaken är att minimera störningen på de sändarförsedda vargarna under föryngringstiden.

Nu står dock löshundsjakten för dörren. Imorgon startar björnjakten och älghundsträning och rävjakten drar också igång. Många jägare i vargområdena är naturligtvis oroliga inför hundsläppen. Senast i helgen dog en jämthund under en grävlingjakt i trakterna kring Ljusdal.

– Vi är medvetna om att jägare är angelägna om att få information och sajten öppnas upp i morgon, säger Håkan Sand, vargforskare på Grimsö som är en av parterna bakom websatsningen.

Nytt för i år är att alla sändarförsedda vargars positioner läggs ut från och med den 21 augusti. Tidigare år har vargar som haft ungar inte blivit synliga på vargwebben förrän den 1 september.

Enligt Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet är det en dragkamp hela tiden mellan olika intressen. Svenska Jägareförbundet hade gärna sett att vargwebben aktiverades tidigare så att jägare som ska jaga i vargrevir redan ett par dagar innan hade fått positioner och då kunnat planera jakten bättre för att undvika incidenter.

– Det handlar uteslutande om disponering av sändarnas batteritid. Vi vill ju ha mycket information om vargarna under jakten, medan forskarna vill ha positioner utifrån forskningsändamål, säger Daniel Ligné.

Svenska Jägareförbundet har ändå för i år lyckats få vargwebben att lägga ut två positioner per dygn på vargarna under de intensiva jaktperioderna. En natt position samt en förmiddagsposition.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser