Vargwebben startar upp

Kungsbacka (JJ) Vargwebben, sajten där jägare och andra har möjlighet att få positioner på de vargar som har sändare öppnas upp för allmänheten i morgon. Svenska Jägareförbundet har sett till att det i år ges två positioner per dygn för vargarna under de intensiva jaktperioderna.

Under hela våren och sommaren har sajten Vargwebben legat nerkopplad. Orsaken är att minimera störningen på de sändarförsedda vargarna under föryngringstiden.

Nu står dock löshundsjakten för dörren. Imorgon startar björnjakten och älghundsträning och rävjakten drar också igång. Många jägare i vargområdena är naturligtvis oroliga inför hundsläppen. Senast i helgen dog en jämthund under en grävlingjakt i trakterna kring Ljusdal.

– Vi är medvetna om att jägare är angelägna om att få information och sajten öppnas upp i morgon, säger Håkan Sand, vargforskare på Grimsö som är en av parterna bakom websatsningen.

Nytt för i år är att alla sändarförsedda vargars positioner läggs ut från och med den 21 augusti. Tidigare år har vargar som haft ungar inte blivit synliga på vargwebben förrän den 1 september.

Enligt Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet är det en dragkamp hela tiden mellan olika intressen. Svenska Jägareförbundet hade gärna sett att vargwebben aktiverades tidigare så att jägare som ska jaga i vargrevir redan ett par dagar innan hade fått positioner och då kunnat planera jakten bättre för att undvika incidenter.

– Det handlar uteslutande om disponering av sändarnas batteritid. Vi vill ju ha mycket information om vargarna under jakten, medan forskarna vill ha positioner utifrån forskningsändamål, säger Daniel Ligné.

Svenska Jägareförbundet har ändå för i år lyckats få vargwebben att lägga ut två positioner per dygn på vargarna under de intensiva jaktperioderna. En natt position samt en förmiddagsposition.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser