Vargwebben öppnas idag

Gävle (JJ) Idag öppnas landets vargwebbar för de revir i Sverige och Norge där föryngring har skett i år. Övriga sändarförsedda vargar har kunnat följas sedan den 21 augusti. Vargwebben är ett instrument för främst jägare och tamdjursägare att kunna veta i vilket område sändarförsedda vargar uppehåller sig.

Vargwebben visar inom vilken 1×1 milruta de sändarförsedda vargarna befinner sig vid en viss tidpunkt. Vanligen ges en position per dygn.
Trots att Vargwebben inte visar alla individer i ett revir utan bara de som är sändarförsedda, och trots att vargar kan röra sig över stora ytor på mycket kort tid, medför Vargwebben en känsla av förutsägbarhet för jägare med löshund och ägare av tamboskap.  

Frågan om vargwebben är komplicerad säger Stefan Henriksson, enhetschef på Naturförvaltningsenheten vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län. 
– En öppenhet från myndigheterna och en möjlighet för jägare och tamdjursägare att undvika vargarna ska vägas mot risken för missbruk. Vår samlade bedömning är dock att fördelarna med en vargwebb är större än de potentiella nackdelarna.  

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser