Vargvalpar väntas i Tandsjöreviret

Lillhärdal (JJ) Under våren väntas vargvalpar i det så kallade Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna. Efter Lillhärdalsbornas påtryckningar har nu de sändarförsedda vargarna i reviret tagits med på vargwebben igen.

– Ibland lönar det sig tydligen att bråka, det säger Björn Törnvall, talesman för den delegation från Lillhärdal som för en tid sedan uppvaktade Jämtlands nye landshövding om vargarna i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna.

Bland annat anförde delegationen kritik mot att Statens Lantbruksuniversitet tagit bort de sändarförsedda Tandsjövargarna från vargwebben. Ruona Burman på länsstyrelsen fick uppdraget att ta kontakt med SLU och framföra kritiken.

Och Lillhärdalsbornas besök på länsstyrelsen lönade sig. Nu har SLU tagit med Tandsjövargarna på vargwebben igen och de håller som tidigare till i trakterna av Tandsjön och Orrmosjön.

– Senaste obsen på vargwebben är från 8 februari, säger Björn Törnvall.

Han berättar vidare att vargarna under vintern rivit minst fyra älgar inom de jaktområden som lillhärdalsbor förfogar över. Den senaste revs bara för några dagar sedan och låg då på Orrmosjöns is i södra änden av sjön utanför Ällnäset.

Om Tandsjöreviret kan också nämnas att den  gamle alfahannen lämnat vargfamiljen, men istället har en ny alfahane invandrat från Ockelboreviret. På länsstyrelsen säger rovdjurshandläggaren Mikael Wallén att det finns indikationer på att det kommer att födas nya valpar i reviret under våren.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser