Vargvalpar i sex dalarevi

Falun (JJ) Sommarens varginventering i Dalarna visar att valpar säkert eller sannolikt fötts i sex revir som ligger inom länets gränser: Fulufjället, Görsjön, Sången, Lövsjön, Siljansringen och Äppelbo. I revir som delas med andra län har valpar säkert eller sannolikt fötts i Amungen, Korsån, Kloten, Aamäck och Ulriksberg.

Länsstyrelsen inventerar löpande förekomsten av varg i länet. Det huvudsakliga arbetet med att fastställa var revir med stationära vargar finns och hur många individer det är i de olika reviren, sker under vintern på spårsnö. Information om vargar är mycket efterfrågadinför jaktsäsongen och redan under sommaren arbetar Länsstyrelsens fältpersonal med att ta reda på om nya valpkullar fötts i reviren. 

Stationära (revirmarkerande) vargar finns även i reviren Våmådalen, Långsjön och Tansen som ligger inom länet, samt i Voxna och Tenskog som ligger huvudsakligen i Gävleborgs län. I Tansen och Voxna spårades endast ensamma djur fram till parningssäsongen i vintras och några valpkullar finns därför troligen inte där. I Våmådalen har ett vargpar spårats flera säsonger utan att valpar kunnats konstaterats efterföljande sommar.  

Förutom de stationära vargarna i de kända reviren kan det även finnas vargar som är på genomvandring eller som nyligen slagit sig ner i länet. Risk för angrepp på tamdjur och hundar kan därför finnas även utanför de ovan nämnda reviren och allmänhetens observationer är viktiga för att kunna hitta nya förekomster av varg, skriver länsstyreslen i ett pressmeddelande.

1 kommentar

  • Öppenhet
    Nu är det dags att bl.a länstyrelsen blir mer öppna med information som rör vår vargpopulation.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser