Vargvalpar i sex dalarevi

Falun (JJ) Sommarens varginventering i Dalarna visar att valpar säkert eller sannolikt fötts i sex revir som ligger inom länets gränser: Fulufjället, Görsjön, Sången, Lövsjön, Siljansringen och Äppelbo. I revir som delas med andra län har valpar säkert eller sannolikt fötts i Amungen, Korsån, Kloten, Aamäck och Ulriksberg.

Länsstyrelsen inventerar löpande förekomsten av varg i länet. Det huvudsakliga arbetet med att fastställa var revir med stationära vargar finns och hur många individer det är i de olika reviren, sker under vintern på spårsnö. Information om vargar är mycket efterfrågadinför jaktsäsongen och redan under sommaren arbetar Länsstyrelsens fältpersonal med att ta reda på om nya valpkullar fötts i reviren. 

Stationära (revirmarkerande) vargar finns även i reviren Våmådalen, Långsjön och Tansen som ligger inom länet, samt i Voxna och Tenskog som ligger huvudsakligen i Gävleborgs län. I Tansen och Voxna spårades endast ensamma djur fram till parningssäsongen i vintras och några valpkullar finns därför troligen inte där. I Våmådalen har ett vargpar spårats flera säsonger utan att valpar kunnats konstaterats efterföljande sommar.  

Förutom de stationära vargarna i de kända reviren kan det även finnas vargar som är på genomvandring eller som nyligen slagit sig ner i länet. Risk för angrepp på tamdjur och hundar kan därför finnas även utanför de ovan nämnda reviren och allmänhetens observationer är viktiga för att kunna hitta nya förekomster av varg, skriver länsstyreslen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser