Vargvalpar i Jämtland tros vara döda

JÄMTLAND(JJ). I våras föddes det troligen vargvalpar i Jämtlands län, det är oklart vad som hänt med valparna efter det men de bedöms inte vara i livet. – Vi vet inte om de var dödfödda eller om de förorsakats på något sätt men de bedöms inte vara i livet, säger Linda Ersson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtlands län, till Länstidningen.

Valparna tros ha fötts i Tandsjöreviret, som även berör Dalarnas län. Varghonan är sändarförsedd och därför har man kunnat se att hon legat på samma ställe under maj månad, troligen har hon då fött ungar.

Det är ovanligt med vargföryngringar i länet och förutom de valpar som troligen föddes under våren så har det inte skett någon föryngring under de senaste åren. 
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser