Vargtiken kvar i Kilsbergen

Den vargtik som flyttats från Jämtland till Kilsbergen i Örebro län finns kvar i området.

– Ja, den har rört sig inom en radie på ett par kilometer, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro som följer vargen med gps, till Nerikes Allehanda.

– Men den håller sig inom området än så länge och har haft ett väldigt naturligt rörelsemönster så det verkar inte vara något fel på den. Och vi tror att den känner sig trygg. 

– Den har också gjort en kortare utflykt för att sedan komma tillbaka. Det kan betyda att den kanske fångat ett byte, eller så är snöförhållandena sådana att den inte vill ge sig av någon längre sträcka.

På torsdag får länsstyrelsen dna-svar på om vargen har finsk-ryska rötter eller om den härstammar från Norge.

– Men vi är tämligen övertygade om att det är den varg som kommit in via Finland, hävdar Wilde.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser