Vargtiken kvar i Kilsbergen

Den vargtik som flyttats från Jämtland till Kilsbergen i Örebro län finns kvar i området.

– Ja, den har rört sig inom en radie på ett par kilometer, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro som följer vargen med gps, till Nerikes Allehanda.

– Men den håller sig inom området än så länge och har haft ett väldigt naturligt rörelsemönster så det verkar inte vara något fel på den. Och vi tror att den känner sig trygg. 

– Den har också gjort en kortare utflykt för att sedan komma tillbaka. Det kan betyda att den kanske fångat ett byte, eller så är snöförhållandena sådana att den inte vill ge sig av någon längre sträcka.

På torsdag får länsstyrelsen dna-svar på om vargen har finsk-ryska rötter eller om den härstammar från Norge.

– Men vi är tämligen övertygade om att det är den varg som kommit in via Finland, hävdar Wilde.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser