Vargsymposiet i Vålådalen läggs ned

Jämtland (JJ) Vargsymposiet läggs ned. Årets upplaga blir den 25:e och sista, meddelar arrangörerna. Det polariserade debattklimatet anges som skäl.

Varje år sedan 25 år tillbaka har Mats och Karin Ericson arrangerat Vargsymposiet i Vålådalen. Där har forskare, politiker, tjänstemän och människor engagerade i rovdjursfrågor träffats under på en årlig helgkonferens.

Årets symposium, som arrangeras 12 till 14 mars blir det sista.

I sin inbjudan skriver Mats och Karin Ericson:

”Men – under senare år känns det som att diskussionerna alltmer förs i kommentarsfälten på sociala medier, ofta i hårda ordalag – inte ansikte mot ansikte över ett glas öl i Vålådalen.
Rovdjursfrågan har därmed också blivit mer polariserad än någonsin tidigare. Vår slutsats är att Vargsymposiet i nuvarande form inte längre fyller den funktion som det en gång gjorde.”

– Föreläsarna har stått på kö för att få komma till Vålådalen. Men under årens lopp har vi fått svårare och svårare att locka människor från förvaltande myndigheter och intresseorganisationer, säger Mats Ericson till Jaktjournalen.

”Inte så mycket att diskutera”

Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, håller med om att Vargsymposiet spelat ut sin roll.

– Det finns egentligen inte så mycket att diskutera längre. Vi har fått jakt och förvaltning och en lagstiftning som reglerar förvaltningen. Det finns också många forum där frågorna skan diskuteras, det fanns inte när Vargsymposiet drogs igång, säger Gunnar Glöersen.

Han håller med om att vargdebatten är mer polariserad än någonsin.

– Det är bara titta på vad som hänt under vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. Det nya nu är väl att de stora organisationerna inte krigar med varandra längre. Varken Naturskyddsföreningen eller WWF är speciellt aktiva i vargdebatten nu, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser