Vargstammen i Norge växer trots omfattande jaktuttag

Norge (JJ) Senaste inventeringssiffrorna visar att det är fler vargar i Norge nu än någonsin tidigare. Enligt Rovdata registrerades i vinter 115-116 vargar i vårt västra grannland.

Vargstammen i Norge fortsätter att öka och vinterns inventering visar att en liten ökning jämfört med i fjol (115-116 jämfört med fjolårets 105-112). Aldrig förr har det registrerats så pass många vargar i Norge. Detta trots att avskjutningen den senaste säsong var den största hittills. 27 helnorska vargar fälldes under jakt (24 under licensjakten), ytterligare en hittades död.

– Det norska beståndet av föryngrande och stationära vargar och valpkullar har haft en mer markant tillväxt de senaste tre åren jämfört med tidigare, säger Jonas Kindberg, verksamhetschef för Rovdata i ett pressmeddelande.

Norska Stortinget har ett beståndsmål på fyra helnorska vargföryngringar per år. I vinter inventerades åtta föryngringar i helnorska revir.

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser