Vargstammen i Norge växer trots omfattande jaktuttag

Norge (JJ) Senaste inventeringssiffrorna visar att det är fler vargar i Norge nu än någonsin tidigare. Enligt Rovdata registrerades i vinter 115-116 vargar i vårt västra grannland.

Vargstammen i Norge fortsätter att öka och vinterns inventering visar att en liten ökning jämfört med i fjol (115-116 jämfört med fjolårets 105-112). Aldrig förr har det registrerats så pass många vargar i Norge. Detta trots att avskjutningen den senaste säsong var den största hittills. 27 helnorska vargar fälldes under jakt (24 under licensjakten), ytterligare en hittades död.

– Det norska beståndet av föryngrande och stationära vargar och valpkullar har haft en mer markant tillväxt de senaste tre åren jämfört med tidigare, säger Jonas Kindberg, verksamhetschef för Rovdata i ett pressmeddelande.

Norska Stortinget har ett beståndsmål på fyra helnorska vargföryngringar per år. I vinter inventerades åtta föryngringar i helnorska revir.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser