Vargskytt inför rätta

Orsa (JJ) Under älgjakten 2004 sköt en 34-årig hundförare en varg som angrep hans hund. Nu ställs mannen inför rätta misstänkt för jaktbrott.

Mannen har i ett polisförhör förklarat att han inte hade något val för att rädda livet på sin hund. Jakten skedde i Mickelvåls jaktlag vid Norr Kväksels fäbod i Skattungbyn.
Manens advokat har hävdat att jägaren handlade i enlighet med paragraf 28 där det står skrivet att rovdjur får dödas om det finns skäl att befara att nytt angrepp ska ske.
Kammaråklagare Katarina Lindström kommer vid rättegången visa att hunden inte hade några skador som orsakats av vargen och att vargen inte hade några hundhår i munnen.
Enligt henne bygger åtalet på att vargen inte angripit och skadat hunden innan vargen blev skjuten. Om hunden hade varit skadad hade läget varit ett helt annat. Oavsett utgång i tingsrätten tror juridisk expertis att domen kommer att överklagas till högre instans.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser