Vargskytt inför rätta

Orsa (JJ) Under älgjakten 2004 sköt en 34-årig hundförare en varg som angrep hans hund. Nu ställs mannen inför rätta misstänkt för jaktbrott.

Mannen har i ett polisförhör förklarat att han inte hade något val för att rädda livet på sin hund. Jakten skedde i Mickelvåls jaktlag vid Norr Kväksels fäbod i Skattungbyn.
Manens advokat har hävdat att jägaren handlade i enlighet med paragraf 28 där det står skrivet att rovdjur får dödas om det finns skäl att befara att nytt angrepp ska ske.
Kammaråklagare Katarina Lindström kommer vid rättegången visa att hunden inte hade några skador som orsakats av vargen och att vargen inte hade några hundhår i munnen.
Enligt henne bygger åtalet på att vargen inte angripit och skadat hunden innan vargen blev skjuten. Om hunden hade varit skadad hade läget varit ett helt annat. Oavsett utgång i tingsrätten tror juridisk expertis att domen kommer att överklagas till högre instans.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser