Vargskytt frikänd

Den jägare utanför Orsa som i nödvärn sköt en varg hösten 2004 som anföll hans jämthund frikändes av Mora Tingsrätt.

Mannen deltog i oktober 2004 i älgjakten i norra Dalarna. En varg attackerade hans hund och mannen sköt vargen när den stod över hunden. Jägaren rapporterade omedelbart händelsen till jaktledaren och polisen.
Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sin hund. En undersökning av den döda vargen och hunden visade att ingen av dem hade skador efter ett slagsmål.
Tingsrätten anser att mannens skildring av händelsen är något märklig, men har godtagit den eftersom uppgifterna inte kunnat motbevisas.
Rätten konstaterar att mannen skjutit ett fredat djur och brutit mot jaktförordningen som endast ger rätt att döda om vargen i detta fall angripit och skadat hunden.
Avgörande för bedömningen om mannens agerande var olagligt är ändå det snabba förloppet, högst 30 sekunder.
-Omständigheterna var sådana att mannen trots allt hade svårt att besinna sig och åtalet måste lämnas utan bifall på grund av nödexcess, avslutar tingsrätten.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser