Vargskytt frikänd

Den jägare utanför Orsa som i nödvärn sköt en varg hösten 2004 som anföll hans jämthund frikändes av Mora Tingsrätt.

Mannen deltog i oktober 2004 i älgjakten i norra Dalarna. En varg attackerade hans hund och mannen sköt vargen när den stod över hunden. Jägaren rapporterade omedelbart händelsen till jaktledaren och polisen.
Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sin hund. En undersökning av den döda vargen och hunden visade att ingen av dem hade skador efter ett slagsmål.
Tingsrätten anser att mannens skildring av händelsen är något märklig, men har godtagit den eftersom uppgifterna inte kunnat motbevisas.
Rätten konstaterar att mannen skjutit ett fredat djur och brutit mot jaktförordningen som endast ger rätt att döda om vargen i detta fall angripit och skadat hunden.
Avgörande för bedömningen om mannens agerande var olagligt är ändå det snabba förloppet, högst 30 sekunder.
-Omständigheterna var sådana att mannen trots allt hade svårt att besinna sig och åtalet måste lämnas utan bifall på grund av nödexcess, avslutar tingsrätten.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser