Vargskytt fälld i HD

Stockholm (JJ) Högsta domstolen fällde på tisdagen en vargskytt i Roslagen för grovt jaktbrott till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Mannen från Gräsö i Roslagen i Uppland stod åtalad för jaktbrott. Han hade tidigare friats av både tingsrätt och hovrätt. Det var riksåklagaren som överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen (HD) och yrkade att mannen skulle dömas till fängelse för grovt jaktbrott.
Mannen stod på pass med sitt vapen efter att ha blivit uppringd och varnad av sin granne att det fanns en varg i närheten. Då vargen kom in i hagen där det fanns kor och kalvar sköt mannen vargen. HD anser att mannen borde ha skjutit ett varningsskott i stället för att direkt skjuta vargen. Att han sköt vargen för att skydda sina djur är en förmildrande omständighet, anser HD, och därför får han det förhållandevis milda straffet.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser