Vargrevir i Stockholm bekräftat

Stockholm (JJ) Stockholmsjägare får framöver bekanta sig med varg på samma sätt som jägare i vargbältet. Nu bekräftar nämligen länsstyrelsen att ett nytt vargrevir bildats i länets södra del.

DNA-analyser av spillning som plockats i Stora Alsjöns naturreservat i Södertälje kommun i södra Stockholms län bekräftar att det är två vargar som går tillsammans, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Personal från länsstyrelsen och har också konstaterat löpblod i urinmarkeringar. Något som i tillägg till revir också pekar på att det kan bli valpar i området till våren.

Än så länge har länsstyrelsen inte tydlig beskrivning hur reviret sträcker sig.

– Det finns många observationer söder om Nykvarn, och vi misstänker att det är revirets centrum. Men vargar rör sig över vidsträckta områden och i dagsläget vet vi inte hur stort reviret är. Vi arbetar med att försöka få svar på den frågan. En annan prioriterad uppgift är att planera för olika informationsinsatser i det aktuella området – primärt riktade mot djurägare och jägare, säger Arne Söderberg, handläggare på länsstyrelsen.

Vargparet består av en tik som föddes i Forshagareviret i Värmland 2013 och  en hanne som föddes i Sandsjöreviret, också det i Värmland, under 2012 eller 2013.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser