Vargrevir i Sörmland – Kanske?

Gnesta (JJ) En varghane och en vargtik har under sex månader observerats ihop i Sörmland. Per Folkesson på natur- och miljöenheten menar dock att det är för tidigt att dra några slutsatser om ett nytt revir i länet.

Genom DNA-analys av vargspillning har länsstyrelsen konstaterat att en varghanne och en vargtik uppehåller sig i ett relativt stort område runt Gensta och Trosa kommun.

Första observationerna gjordes i den sista spårsnön i vintras men då fanns inga tecken på revirmarkering.

I mitten av augusti utsattes en fårbesättning för en vargattack och åtta får dödades i det område de flesta observationerna gjorts, men Per Folksson på länsstyrelsen tycker att det är allt för tidigt för att säga att ett nytt revir bildats.

– Vi får se till vintern när vi kan spåra ordentligt. Men vi tycker att det är positivt att det hittills inte varit fler angrepp på får i området. Det finns mycket fårbesättningar i den del av länet vargarna observerats, säger han.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser