Vargrevir i Sörmland – Kanske?

Gnesta (JJ) En varghane och en vargtik har under sex månader observerats ihop i Sörmland. Per Folkesson på natur- och miljöenheten menar dock att det är för tidigt att dra några slutsatser om ett nytt revir i länet.

Genom DNA-analys av vargspillning har länsstyrelsen konstaterat att en varghanne och en vargtik uppehåller sig i ett relativt stort område runt Gensta och Trosa kommun.

Första observationerna gjordes i den sista spårsnön i vintras men då fanns inga tecken på revirmarkering.

I mitten av augusti utsattes en fårbesättning för en vargattack och åtta får dödades i det område de flesta observationerna gjorts, men Per Folksson på länsstyrelsen tycker att det är allt för tidigt för att säga att ett nytt revir bildats.

– Vi får se till vintern när vi kan spåra ordentligt. Men vi tycker att det är positivt att det hittills inte varit fler angrepp på får i området. Det finns mycket fårbesättningar i den del av länet vargarna observerats, säger han.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser