Vargrädsla i Voxnabruk

Vargarna utanför Voxnabruk, väster om Edsbyn, blir allt mer närgångna. I går kväll kunde byborna höra vargarna yla strax utanför byn. Nu känner byborna stor rädsla och skolbarn har fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation som de kan tuta i när de går till skolbussen. För ett par dagar sedan åt vargflocken, på sju individer, upp en gråhund.

– Nu börjar gränsen vara nådd för vad som kan accepteras, säger fembarnspappan Fredrik Sandberg, som fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation till sina barn. Genom att tuta i signalhornen ska vargarna skrämmas när barnen motvilligt går till skolbussen.– Det här är en metod som provats på flera platser i världen och visat sig fungera bra, kommentar Jens Karlsson på Grimsö.Byborna i Voxnabruk är dock inte nöjda med vargsituationen, både hund- och hästägare känner stor oro för den vargflock som etablerat sig i området. Vid spårning nyligen av länsstyrelsens personal i Gävleborg visade det sig att flocken består av minst sju vargar. Tre jakthundar har dödats och en skadats av vargarna som blir allt mer närgångna.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser