Vargrädsla i Voxnabruk

Vargarna utanför Voxnabruk, väster om Edsbyn, blir allt mer närgångna. I går kväll kunde byborna höra vargarna yla strax utanför byn. Nu känner byborna stor rädsla och skolbarn har fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation som de kan tuta i när de går till skolbussen. För ett par dagar sedan åt vargflocken, på sju individer, upp en gråhund.

– Nu börjar gränsen vara nådd för vad som kan accepteras, säger fembarnspappan Fredrik Sandberg, som fått signalhorn från Grimsö Forskningsstation till sina barn. Genom att tuta i signalhornen ska vargarna skrämmas när barnen motvilligt går till skolbussen.– Det här är en metod som provats på flera platser i världen och visat sig fungera bra, kommentar Jens Karlsson på Grimsö.Byborna i Voxnabruk är dock inte nöjda med vargsituationen, både hund- och hästägare känner stor oro för den vargflock som etablerat sig i området. Vid spårning nyligen av länsstyrelsens personal i Gävleborg visade det sig att flocken består av minst sju vargar. Tre jakthundar har dödats och en skadats av vargarna som blir allt mer närgångna.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser