Vargprotester i Mora

På trettondagen, den 6 januari, arrangeras ett fackeltåg i Mora som protest mot allt fler närgångna och aggressiva vargar. Vargfacklan är ett arrangemang av vanligt folk som känner en växande oro.

Samling sker vid Tingsnäs i Mora klockan 17.00 den 6 januari för avmarsch till Kommunalhusparken, där bland annat kommunalrådet Lasse Matsson-Frost tar emot. Irritationen över vargläget växer sig allt starkare och idag är det inte bara jägarna, fäbobrukarna och andra tamdjursägare som kräver en ny rovdjurspolitik, även den övriga befolkningen kräver nu ändringar.
Ledande socialdemokrater i Dalarnas sex nordligaste kommuner har gemensamt undertecknat en debattartikel där de kräver att partikamraterna i regeringen tar beslut om en ny rovdjurspolitik.
Nils Björklund ordförande i Folkationen ny rovdjurspolitik är inte förvånad över manifestationen i Mora.
– Jag har väntat på den här reaktionen. Tidigare har det varit jägarna som krävt en ny rovdjurspolitik och nu är det boende i byarna och centralorter som agerar, säger han till Borlänge Tidning.
Även Gunnar Håkansson, Jägarnas Riksförbund i Mora-Orsaavdelningen, välkommnar aktionen.
– Vargfacklan är en protestaktion som kommer från de boende i de drabbade byarna. Det är skillnad mot det vargmöte som Svenska Jägareförbundet ordnade i Falun. Dit åkte folk i tron att de protesterade mot vargar. I själva verket visade det sig, på det sätt mötet genomfördes, att deltagarna sa ja till 15 vargföryngringar per år, hävdar Håkansson.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser