Vargobs utanför Ulricehamn

En, kanske två vargar, observerades före helgen i trakterna av Hössna-Duvered, utanför Ulricehamn i Västra Götaland.

– Jag mötte vargen på Duveredsvägen från Hössna, berättar Lars Jonsson som dessförinnan fått ett telefonsamtal om att man sett en varg i grannskapet.

Han satte sig på cykel, tog med sina två jakthundar, och cyklade mot Duvered.

– Det tog inte mer än några minuter efter det att jag fått samtalet som jag mötte en varg på vägen, berättar han, för Ulricehamns Tidning.

– Hundarna blev smått tokiga och ville följa efter vargen, men efter en stunds efterföljande insåg jag att det nog var bäst att stanna, säger Lars Jonsson.

Som närmast var han cirka 40 meter ifrån vargen som han upplevde som fullvuxen, välnärd och ”fin i hullet”.
Lars Jonsson, som är jägare, har tidigare sett björn vid jakt norröver, fick nu sin första vargkontakt bara några stenkast från bostaden i Hössna.

Bara en kort stund tidigare, Lars Jonsson uppskattar det till 6-7 minuter, hade Anders Hylander på Silleberg vid Duvered, också sett en varg.

– Det korta tid som gick mellan våra observationer gör att det kan tänkas var två olika vargar, säger han. Jag har svårt att tro att den varg jag såg skulle ha hunnit ta sig till den plats där Lars Jonsson mötte sin varg, säger han.

Den tredje observation gjordes av Daniel Thorné som bor drygt 100 meter från Andreas Hylander.

– Jag såg vargen på lång håll när den kom längs vägen. Först trodde jag det var en hund, men såg sedan att det var en varg, säger Daniel som bara var 15 meter ifrån vargen innan den försvann ner mot viltstängslet utmed R40.

Som han upplevde vargens väg så kom den från Andreas Hylanders mark och vände ner åt samma håll.

– Jag har svårt att tro att den vargen skulle ha hunnit ner till den plats där Lars Jonsson också mötte en varg, säger han.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser