Vargobs utanför Ulricehamn

En, kanske två vargar, observerades före helgen i trakterna av Hössna-Duvered, utanför Ulricehamn i Västra Götaland.

– Jag mötte vargen på Duveredsvägen från Hössna, berättar Lars Jonsson som dessförinnan fått ett telefonsamtal om att man sett en varg i grannskapet.

Han satte sig på cykel, tog med sina två jakthundar, och cyklade mot Duvered.

– Det tog inte mer än några minuter efter det att jag fått samtalet som jag mötte en varg på vägen, berättar han, för Ulricehamns Tidning.

– Hundarna blev smått tokiga och ville följa efter vargen, men efter en stunds efterföljande insåg jag att det nog var bäst att stanna, säger Lars Jonsson.

Som närmast var han cirka 40 meter ifrån vargen som han upplevde som fullvuxen, välnärd och ”fin i hullet”.
Lars Jonsson, som är jägare, har tidigare sett björn vid jakt norröver, fick nu sin första vargkontakt bara några stenkast från bostaden i Hössna.

Bara en kort stund tidigare, Lars Jonsson uppskattar det till 6-7 minuter, hade Anders Hylander på Silleberg vid Duvered, också sett en varg.

– Det korta tid som gick mellan våra observationer gör att det kan tänkas var två olika vargar, säger han. Jag har svårt att tro att den varg jag såg skulle ha hunnit ta sig till den plats där Lars Jonsson mötte sin varg, säger han.

Den tredje observation gjordes av Daniel Thorné som bor drygt 100 meter från Andreas Hylander.

– Jag såg vargen på lång håll när den kom längs vägen. Först trodde jag det var en hund, men såg sedan att det var en varg, säger Daniel som bara var 15 meter ifrån vargen innan den försvann ner mot viltstängslet utmed R40.

Som han upplevde vargens väg så kom den från Andreas Hylanders mark och vände ner åt samma håll.

– Jag har svårt att tro att den vargen skulle ha hunnit ner till den plats där Lars Jonsson också mötte en varg, säger han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser