Vargnärvaro på stövarklubbmästerskap – ”Maximal otur!”

När Örebro läns stövarklubb arrangerade klubbmästerskap och DM-uttagning fick de startande hundarna byta provrutor tre gånger eftersom vargnärvaro konstaterades. – Vi hade maximal otur helt enkelt. Det var lugnt i provområdet både innan och efter provet, säger Daniel Gustavsson, ordförande.

Örebro läns stövarklubbs klubbmästerskap stördes av varg. Till nästa säsong väljer de bort klassisk svenskhareterräng. Arkivfoto: Per Jonson

Provet, ett internationellt elitprov genomfördes utanför Laxå i början av februari. Provledningen visste att vargrevir fanns i området men eftersom stövarjägare jagat hela säsongen på marken och endast noterat ett ensamt vargspår tidigt i januari beslutades det ändå att genomföra klubbmästerskapet här.

Inför provstarten hade också majoriteten av vargflocken i reviret spårats cirka en och en halv mil norr om rutorna.

– Vi vill ju ha proven i skogshareterräng. Nästan hela Örebro län har ju vargetableringar så det är svårt att helgardera sig, säger Daniel Gustavsson.

Endast tre deltagare kommer till start på provet och när första provdagen ska inledas ser en av domarna en ensam varg gå in i provområdet. Innan hunden hinner släppas väljer deltagaren att byta område. Senare på dagen väljer också en annan deltagare att göra ett omsläpp i ett nytt område när hundens sök ska bedömas eftersom varg troligen gått in i området hunden befunnit sig i.

– På den andra provdagens morgon upptäcker också en av provdeltagarna vargspår. De var helt färska. Vargarna hade passerat vägen under tiden bilen varit och vänt på vägen längre in.

Enligt Daniel Gustavsson sliter Örebro läns stövarklubb med medlemstapp och minskat intresse för provstarter. En sådan här incident påverkar naturligtvis också.

– Vi diskuterade detta på årsmötet nyligen och målsättningen är att förlägga klubbmästerskapet till sydöstra Närke kommande säsong. Det får bli fältharemarker för att minska risken för vargnärvaro. Men vi får se. Det kan ju hinna konstateras revir där med efter sommaren, säger han.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser