Vargkriget: Skiten ska bort!

På söndag tar SVT2 i programmet Dokument inifrån upp den illegala jakten av varg. Vargkriget: Skiten ska bort! Sändningstid kl 20.00.

 
Natt efter natt rullar de fyrhjulsdrivna bilarna runt i vargreviren. Favoritvapnet är en avsågad älgstudsare, lätt åtkomlig vid förarsätet.

I dokumentären ”Vargkriget” har journalisten Peter Andersson och fotografen Björn Markusson träffat nyckelpersonerna i ett nätverk som systematiskt bedriver illegal jakt på varg.
 
De har hatet till vargen gemensamt, men också frustrationen över rikspolitikernas brist på förståelse för den förändring som vargens utbredning har medfört. Nu är de beredda att riskera långa fängelsestraff för att få bort vargen. De agerar i samtliga varglän och har utvecklat effektiva metoder.
 
  – Skiten ska bort. Så enkelt är det, säger en av dem.
 
  Han är en av initiativtagarna till nätverket och gör ingen hemlighet av att han vill utrota vargen ur den svenska faunan.
 
   – Jag tycker inte att det är en kriminell organisation. Detta är nödvändigt för att vi ska kunna överleva här på landsbygden, säger en annan i nätverket.
 
  Naturvårdsverket beskrev den nya rovdjurspolitiken som en balansgång. Genom att tillåta begränsad licensjakt hoppades politikerna att vargen skulle bli mer accepterad i varglänen. Men inom nätverket växer istället ilskan när miljöminister Andreas Carlgren öppnar för att importera ryska vargar.
 
  – Det sitter den jäveln och säger i Stockholm. Vad i helvete är det för ett samhälle? I andra sammanhang skulle det kallas diktatur. Ju mer sånt de gör, desto mer varg kommer att dö!

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser