Vargkriget: Skiten ska bort!

På söndag tar SVT2 i programmet Dokument inifrån upp den illegala jakten av varg. Vargkriget: Skiten ska bort! Sändningstid kl 20.00.

 
Natt efter natt rullar de fyrhjulsdrivna bilarna runt i vargreviren. Favoritvapnet är en avsågad älgstudsare, lätt åtkomlig vid förarsätet.

I dokumentären ”Vargkriget” har journalisten Peter Andersson och fotografen Björn Markusson träffat nyckelpersonerna i ett nätverk som systematiskt bedriver illegal jakt på varg.
 
De har hatet till vargen gemensamt, men också frustrationen över rikspolitikernas brist på förståelse för den förändring som vargens utbredning har medfört. Nu är de beredda att riskera långa fängelsestraff för att få bort vargen. De agerar i samtliga varglän och har utvecklat effektiva metoder.
 
  – Skiten ska bort. Så enkelt är det, säger en av dem.
 
  Han är en av initiativtagarna till nätverket och gör ingen hemlighet av att han vill utrota vargen ur den svenska faunan.
 
   – Jag tycker inte att det är en kriminell organisation. Detta är nödvändigt för att vi ska kunna överleva här på landsbygden, säger en annan i nätverket.
 
  Naturvårdsverket beskrev den nya rovdjurspolitiken som en balansgång. Genom att tillåta begränsad licensjakt hoppades politikerna att vargen skulle bli mer accepterad i varglänen. Men inom nätverket växer istället ilskan när miljöminister Andreas Carlgren öppnar för att importera ryska vargar.
 
  – Det sitter den jäveln och säger i Stockholm. Vad i helvete är det för ett samhälle? I andra sammanhang skulle det kallas diktatur. Ju mer sånt de gör, desto mer varg kommer att dö!

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser